fbpx

Blog

Aturant el virusDotze lletres maleïdes

Del març ençà, poques imatges s’hauran difós de manera més reiterada que la piloteta amb punxes del SARS-CoV-2. Sembla mentida que una cosa tan minúscula, és tan petita respecte d’una persona com ho és una gallina respecte de tota la Terra, hagi trasbalsat d’una manera tan extrema les nostres vides. Un virus no és gaire cosa més que un brevíssim missatge escrit en combinacions de només quatre lletres. Cada lletra és un compost químic format per àtoms de carboni, hidrogen, nitrogen i oxigen. Amb aquestes quatre lletres (A, U, G, C) està escrit el missatge que, hores d’ara, ja és responsable de més de 900.000 morts a tot el planeta. En el cas del virus de la Covid, aquest missatge té unes 30.000 lletres amb la informació necessària per penetrar en una cèl·lula, ordenar-li que en faci còpies de si mateix i matar-la. La gran novetat del SARS-CoV-2, respecte d’altres coronavirus com el de la grip, és l’aparició de dotze lletres extres inserides en el missatge: CCUCGGCGGGCA. Els experts consideren que aquesta brevíssima seqüència és la principal responsable de que sigui tan encomanadís i virulent.

La música és casa nostra

Alicja Gescinska, (Varsòvia, 1981) és una de les filòsofes joves més destacades de Bèlgica i els Països Baixos. Recentment se n’ha publicat un assaig que us recomanem vivament: La música és casa meva. Diu l’autora: «La música no només amplia la nostra comprensió dels altres, sinó també de nosaltres mateixos. En la música aprenem qui som i de què som capaços. La música contribueix a l’autoconeixement i el desenvolupament personal, i això és un component rellevant de la seva importància moral». A Trémolo compartim del tot aquesta filosofia. Estem segurs que la música ens fa més empàtics, ens estimula la creativitat, contribueix a donar forma al nostre lloc al món, talment com si fóssim a casa.

Les mesures de prevenció

Les dotze lletres maleïdes ens han obligat a fer un esforç molt gran perquè pugueu seguir sentint-vos com a casa quan vingueu a Trémolo. Us les resumim tot seguit:

 1. Gel hidroalcohòlic: Totes les aules disposaran de dispensador de gel hidroalcohòlic
 2. Desinfecció del material de classe: Totes les aules disposaran de solució desinfectant (que s’utilitzarà per a desinfectar tot el material d’ús compartit  i  individual -piano, faristols per exemple- en col·laboració alumnes-professorat)
 3. Mascareta: l’ús de mascareta serà obligatòria, també per als cantaires. Els tres cors (Coral d’adults, Generació XXI, A Capella XXI) es faran al Nota 79 per disposar de més espai.
 4. Mampara protectora: Les classes individuals de vent i cant tindran mampares de metacrilat per separar l’alumne/a del professorat.
 5. Protocol d’acompanyants: Els acompanyants de l’alumnat NO PODEN entrar a l’escola (excepte per tràmits administratius i només a recepció)
 6. Protocol d’entrada:
  A) L’alumnat d’Infantil i Primària que comença les classes de grup al primer torn (17.30 h ) o al segon torn (18.30 h) s’haurà d’esperar a ser recollits pel professorat a la Plaça Sant Joaquim. L’accés a Trémolo es farà pel Nota79 o per recepció depenent de l’aula on li toqui fer classe.
  B) Els alumnes que tenen classe individual entraran per recepció.
 7. Protocol de recollida:
  A) L’alumnat d’Infantil i Primària que acaba les classes de grup al primer torn (18:30) o al segon torn (19:30) es portaran per personal de l’escola a la confluència de Vallirana amb Pàdua i General Mitre on s’hauran de recollir.
  B) Els alumnes que tenen classe individual sortiran per recepció
 8. Protocol d’espera: Trémolo disposa de 2 espais (recepció i zona d’estudis), amb capacitat màxima per a 6 alumnes, reservats per als alumnes que tenen classe un sol dia però s’han d’esperar una estona. Es per això que en el cas que no pugueu venir-los a recollir ens heu d’avisar per tenir control d’aquest espai.

Nou mil parells de lletres beneïdes

En un dels cromosomes humans, concretament en el número 7, hi ha un missatge meravellós. Utilitzant també combinacions de quatre lletres (A,T,G,C), el missatge conté informació indispensable per al desenvolupament de la placenta.  Se sap que aquesta informació, escrita en uns nou mil parells de lletres, correspon a una seqüència vírica que en algun moment es va incorporar a la línia evolutiva que acabaria cristal·litzant en l’aparició dels humans.

Ves per on: un virus ens pot llevar la vida mentre que un altre ens la dona!