fbpx

Blog

Fitness auditiu per a l’alumnat de pas de grau!L’entrenament auditiu vol molta pràctica. No us desanimeu si no us surt a la primera i intenteu seguir els consells del/a professor/a per anar resolent els enigmes auditius que us plantegem. Us els podeu descarregar clicant en l’enllaç. A banda del material pedagògic, us resumim algunes pautes que us poden ajudar:

– La línia melòdica: aprofita les primeres escoltes del dictat per identificar i dibuixar la línia melòdica de la peça. En altres paraules, si puja o si baixa. Fés a llapis una línia ascendent O descendent en funció de la línia melòdica de la peça. D’aquesta manera, quan busquis les notes exactes, sabràs si són més agudes o més greus que l’anterior.

– L’esquema rítmic: Tenir clar, en funció del compàs que se us dóna, el nombre de pulsacions que té el dictat: és molt important descobrir l’esquema rítmic del dictat. Us ajudarà a saber on va cada nota i quin valor rítmic té (si és una negra, una corxera, etc). Un cop tingueu l’esquema rítmic, ja podreu desxifrar de quina nota és tracta!

– Els intervals: quan la melodia faci salts, aïlleu mentalment l’interval i canteu per dins les notes que hi ha entre les dues notes del dictat. Així arribareu, nota a nota, al final.

– Les funcions tonals: cada enigma té una tonalitat (Major o menor) i segurament treballa determinades funcions tonals que el professor/a us ha explicat. Intenteu captar la sonoritat d’una determinada funció tonal. Si reconeixeu, per exemple, quan una melodia fa una cadència autèntica (V- I) la sabreu identificar sempre que surti en un dictat.

–  Els arpegis: tres quarts del mateix amb els arpegis majors i menors. Si els sabeu cantar serà relativament senzill reconèixer-los quan surtin en un dictat.

Pensem que aquestes pautes us poden ajudar, però recordeu! El més important de tot és reservar una estoneta en el vostre dia a dia, encara que sigui petita, per aprendre a parlar aquest idioma universal que anomenem MÚSICA!

Descarregueu l’activitat del dictat d’una sola veu per als alumnes de Pas de Grau.
Trobareu una carpeta amb les partitures i els dictats en MP3.

Descarrega l’activitat